Jämställdhet om sisådär 140 år?
- malinrygran
- 3 mars
- 2 min läsning

Nej, President Trump, DEI (Diversity, Equity and Inclusion) initiativ innebär inte att kvotera in sämre meriterade pga könstillhörighet, funktionshinder eller ras. Tvärtom handlar det ofta om att rekrytera in högre meriterade personer vars kompetens inte är uppenbar pga bias.
Jag ska illustrera, anekdotiskt, från en av alla de gånger en vit man i chefsposition tydliggjort just denna typ av bias för mig. I ett av mina första karriärsteg intervjuades jag av en chef i ledningsgruppen, en vit medelålders man, för det var vad sammansättningen i denna ledningsgrupp bestod av. ”Ja, Malin, jag tror att du kan bli en bra ledare för medarbetarna här, men jag är orolig över hur du ska klara av de tekniska diskussionerna, du kommer ju behöva förstå tekniken”, sa han och väntade på mitt svar. Att jag var utbildad civilingenjör med flera års erfarenhet både inom bolaget samt som konstruktör och produktionstekniker inom branschen räckte inte.
I USA avslutar just nu en mängd bolag sina DEI-program som en följd av Trumps politik. Att heterogena grupper når snabbare och mer träffsäkra beslut än homogena grupper finns det forskning på, likväl som att lönsamheten samt medarbetare och chefers hälsa och välmående ökar när jämställdheten i bolag ökar. Att Trump inte litar inte på forskning är kanske inte chockerande, men att stora bolag som bla Meta, Amazon, Walmart, Target, McDonald’s och Ford avslutar DEI-initiativ är desto mer alarmerande.
FNs 5e delmål ”To achive gender equality and empower all women and girls” by 2030, är långt i från målet, och i nuvarande takt är vi 140 år ifrån en jämställd representation i ledarskapspositioner på arbetsplatser, och det var innan Trump kom till makten.
Så nu finns ingen tid att vänta med DEI-initiativ, eller att inte ta tillvara på de kvinnor ni redan har, se till att de stannar kvar och att de ges möjlighet att avancera i karriären. Jobba med er organisations bias, diversifiera era team och se till att ge kvinnor rätt förutsättningar. För även om vi kvinnor inte är i minoritet i samhället (vi utgör ungefär 50% av befolkningen i stort) så är kvinnor underrepresenterade i ledande chefspositioner. Det vill jag ändra på. Låt oss hjälpas åt.
Hur jämställt ser det ut i era ledningsgrupper och utvecklingsteam? På vilket sätt kan vi samarbeta för att just erat bolag ska vara en av dem som visar vägen?
Comments